250 bin Kişi İncelendi: Akıllı Telefonlar Gençleri İntihara Sürüklüyor mu?

Mustafa

New member
Zihinsel değişimler üzerinde çalışan Sapiens Lab isimli kuruluş yayınladığı değişik araştırmayla gündeme geldi. Araştırmacılar 18-24 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin ruh sağlındaki problemlere akıllı telefon kullanmasının büyük tesir ettiği kararına vardı. Bu sonuçlara varılırken internettilk evvel ve internetten daha sonra üzere bir karşılaştırma da yapıldı.


İnternet olmadığı vakit toplumsal marifetler daha güzel oluyor. Zira gençler beşerlerle daha fazla vakit geçiriyor.


İnternet olmadığı vakit içinderda 18 yaşına kadar beşerler arkadaş ve aileleriyle ortalama 15 – 25 bin saat yüz yüze etkileşim kuruyor. Lakin internet daha sonrasında bu sayı 1500 – 5000 aralığına kadar düşüyor. Yani 10 kat daha az vakit geçiriyorlar.


Akıllı telefon kullanması ve intihar niyeti içinde temas nedir?


Sapiens Labs araştırmacısı Tara Thiagarajan’a nazaran, toplumsal ekileşimin azalması kararı gençler; yüz tabirlerini yorumlama, vücut lisanı, fizikî temas ve duygusal reaksiyonlar üzere kıymetli maharetleri geliştiremiyor.

Thiagarajan, kelam konusu marifetlere sahip olmayan bireylerin toplumdan soyutlanabileceklerini ve bunun kararında da, intihara meyil gösterme potansiyellerinin artabileceğini kaydetti.


Araştırmaya 34 ülkeden 233 bin kişi katıldı.


18-24 ortası genç yetişkinlerin zihinsel sağlığındaki düşüşün, 2010’dan daha sonra akıllı telefon kullanmasındaki artışla hakikat orantılı olduğu ortaya çıkarıldı. Bu tarihtilk evvel genç yetişkinler ruhsal açıdan en sağlıklı kişilerken, 2010 daha sonrası dönem bilakis döndü.


Bu belirtileri gözlemliyorsanız akıllı telefon kullanmasını azaltmanın vakti gelmiş olabilir.


Eğer belli kriterleri taşıyorsanız, bu araştırmanın konusu olan “intihara meyilli kümenin arasında” olabilirsiniz.


  • Takıntılı mısınız? Garip yahut istenmeyen kanılarınız var mı?


  • Gerçeklikten kopmuş olma hissiyatı taşıyor musunuz?


  • Korku ve endişe


  • Üzüntü, kahır ve ümitsizlik duygusu


  • hayatına son verme düşüncesi
Aynı rapordaki datalara nazaran insanların çevrimiçi ortamda geçirdiği vakit 7-10 saat içinde. 1 günün 24 saat olduğu düşünüldüğünde, fizikî olarak toplumsallaşmaya epey az bir vakit kalıyor. Araştırmacılar bu durumu, toplumsal izolasyonun bir kararı olarak yorumluyor.


Akıllı telefon kullanmasının zihinsel ziyanları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.