Hareketin ışıltıları, COP27’de umut – Bilim Gazetesi

Mustafa

New member
Dünyanın dört bir yanından iklim müzakerecileri kısa bir süre önce Mısır’da sırayla sinir bozucu ve umut verici olan görüşmeleri tamamladılar: karbon emisyonlarını azaltmak için yavaş hareket hızını hızlandırmak için çok az şey yaptıkları için hayal kırıklığı ve dünyanın en büyük yayıcıları arasında yeniden uyanan diyalog nedeniyle umutlu ve dünyanın en savunmasız uluslarına iklimle ilgili zararı ele almak için hareket. Gazete, Bilim Kennedy Okulu’nun AJ Meyer Enerji ve Ekonomik Kalkınma Profesörü, Bilim İklim Anlaşmaları Projesi direktörü ve yıllık zirvelerin düzenli bir katılımcısı olan Robert Stavins ile 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Tarafları.

GAZETE: Bu yılki iklim değişikliği konferansı COP27’de öne çıkan nedir?

– İki şey öne çıkıyor, biri hakkında konuşulmayan ve bence uzun vadeli iklim politikası için en önemli gelişme. İkincisi, zayiat ve hasar meselesidir. Birincisi, Donald Trump’ın Kasım 2016’da cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana, şu ana soru ortaya çıktı: ABD ve Çin, Obama yıllarında son derece etkili bir eş liderliğe ne zaman dönecekti? Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki işbirliği olmasaydı Paris anlaşması gerçekleştirilemezdi. Bu işbirliği Trump’la koptu ve ardından uluslararası ticaret, insan hakları, Güney Çin Denizi, Hong Kong, Tayvan ve diğer iklim dışı konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle Biden döneminde geri dönmemişti.

COP27’de şaşırtıcı bir şekilde de olsa cevabın başlangıcını aldık. COP27 sırasındaki en önemli gelişme 14 Kasım’da 9.000 km uzakta, Endonezya’nın Bali kentinde gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, G-20 zirvesinin oturum aralarında bir araya geldi. El sıkıştılar ve iklim değişikliği konusunda uluslararası ilerleme için çok önemli olan işbirlikçi duruşa geri döndüklerinin sinyalini verdikleri üç saatlik bir görüşmeye giriştiler. Bu, COP27’deki ilgili müzakere ekiplerinin başkanlarına, ABD’den John Kerry’ye ve Çin’den Xie Zhenhua’ya hızla damlatıldı. Onlar arkadaş ama iki hükümet arasındaki sorunlardan dolayı görüşme yapmamışlardı. Bali’deki görüşme gerçekleştikten sonra, hem John Kerry hem de Xie Zhenhua’dan iki ülkenin işbirliğini yeniden başlatmayı planladığını ve birkaç kez bir araya gelip görüştüklerini belirten açıklamalar geldi.

GAZETE: Birlikte çalıştıklarında bu iki ülkeyi potansiyel olarak güçlü yapan nedir? Sadece boyut ve küresel etki mi?

– Kısmen büyüklük ve küresel etki, ancak daha spesifik olarak, sera gazı açısından en büyük iki yayıcı olmalarıdır. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri geleneksel olarak birçok konuda Batı dünyasının lideri olmuştur ve Çin, gelişmekte olan 134 ülkeyi kapsayan “G-77 artı Çin” aracılığıyla gelişmekte olan dünyada liderlik rolü oynamaktadır. Bunlar, iklim müzakereleri için en önemli iki seçim bölgesi ve ilgili liderler.

GAZETE: COP27’nin bir başka teması, Glasgow’dan sonra beklenen, farklı ülkeler tarafından emisyon azaltım taahhütlerinin artırılamaması. Bu, ABD-Çin işbirliği nedeniyle olabilecek bir şey mi?

– Esasen, uygulanabilir ve makul olan arzu edilen ilerlemenin olduğu her unsurda Çin ve ABD çok önemli bir rol oynayabilir. NDC’leri ile kapıdan ilk çıkanlar onlardı [Nationally Determined Contributions to emission reductions under the Paris climate agreement] bu, diğer delegasyonların arkasında bir rüzgar oldu. Avrupa Birliği’nin öne çıkması bir şey çünkü onlar her zaman öne çıkıyorlar. Bu, diğer pek çok ülkeyi çekmez. Kosta Rika’nın gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkması bir şey ama bu pek çok ülkeyi kendine çekmiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, işbirliği yaptıklarında ve liderlik rolü oynadıklarında çok sayıda başka ülkeyi de beraberinde getiriyor.

GAZETE: Yeni kayıp ve hasar fonu hakkında bana ne söyleyebilirsiniz?

– 195 ülkeden müzakerecilerin COP27 salonlarında aldığı en dramatik ve çekişmeli karar, sözde zarar ve ziyan için bir fon oluşturulmasıydı. Bu, uzun süredir gündemde olan bir konu. İlk olarak 1991 yılında Pasifik’te küçük bir ada ülkesi olan Vanuatu, yükselen deniz seviyelerinin sonuçlarını ödemek için böyle bir fon oluşturulmasını önerdiğinde ortaya çıktı ve eylem 30 yıldır ertelendi. COP27’de, gelişmekte olan ülkeler bunun için açık bir fon oluşturmaya zorladı. Çin, kayıp ve hasar için açık bir fondan yana çıktı, ancak buna herhangi bir para koymayacaklarını da söylediler. Avrupa Birliği daha sonra onu desteklediklerini söyledi – bu çok önemliydi – ve ardından birkaç gelişmiş ülke daha onu desteklemek için çıktı. Ardından, COP’un ikinci haftasında oldukça dramatik bir açıklama yapan John Kerry, ABD’nin tutumunu tersine çevirdiğini söyledi. COP başlamadan önce “Böyle bir fon oluşturulmasını desteklemiyoruz” dedi.

GAZETE: Fon ne kadar büyük olacak?

– Talep tarafında, böyle bir fon sonunda yılda trilyonlarca dolara ulaşabilir. Dünya Bankası’nın bu yılki sellerin yalnızca Pakistan’da yol açtığı zarara ilişkin tahmini 40 milyar dolar. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde iklim değişikliğinin yoğunluğunun zaman içinde arttığını hayal ederseniz, bunun neden kolayca yılda yüz milyarlarca – aslında trilyonlarca – olabileceğini görebilirsiniz. Ancak arz tarafında, şimdiye kadar çok az sayıda nicel taahhüt var: on milyonlarca dolar – talebin ne olacağına kıyasla önemsiz. O halde benim için soru şu: Yeni zarar ve ziyan fonu boş bir kabuk mu?

Çin’in COP27’de açıklanan konumu, zarar ve ziyan fonunun oluşturulmasını desteklediği, ancak “gelişmekte olan bir ülke” olarak fona yapılacak herhangi bir katkıdan sorumlu olmayacağı şeklindeydi. Kendilerini gelişmekte olan bir ülke olarak tanımladıkları ve 1992’de Birleşmiş Milletler tarafından “ek bir” ve “ek bir olmayan” ülkelerin tanımlarına atıfta bulundukları birçok alıntı bulacaksınız. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi. O zaman, Çin’in kişi başına düşen GSYİH’sı yılda 400 doların altındaydı. O zamandan beri Çin’de kişi başına GSYİH’nın yüzde 3.330 arttığı gerçeğinden bahsetmiyorlar.

Çin ile ABD arasında kayıp ve hasar fonu konusunda bir miktar yakınlaşma var, ancak Çin’in kendi ilan ettiği finansal katkı statüsünden muaf tutulmasıyla ilgili değil – ABD, Çin’in katkıda bulunması gerektiği konusunda açık sözlü oldu. Artık fakir, gelişmekte olan bir ülke değiller, atmosferik sera gazı “stoğuna” önemli bir katkıda bulunuyorlar – zararlar stokun bir fonksiyonu, emisyonların değil – ve yıllık emisyonlara en büyük katkıyı yapan ülke.

Yakınsama olduğunu söylememin nedeni, Amerika Birleşik Devletleri’nin ABD’yi benzer bir yere koyan bir hikayesi olması: “Zarar ve zarar fonunu destekliyoruz, ancak Temsilciler Meclisi’ndeki yeni Cumhuriyetçi çoğunluk nedeniyle bu mümkün değil. herhangi bir yeni finansman taahhüdünde bulunmamız gerekiyor.” Bu açıkça belirtilmedi, ancak esasen ABD’nin konumu bu. Bence Kerry bu yüzden bu taklayı atabilir, çünkü hiç para olmayacak.

GAZETE: COP bittiğine göre, nasıl olduğumuzu düşünüyorsun? BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) tahminleri daha da kötüleşiyor. İnsanlar zaman çizelgelerinin kısaldığından bahsediyor. Isınmayı 1,5 santigrat derecede tutmak giderek daha az olası görünüyor.

– Kapanış beyanı 1,5 derece C hedefini tam olarak kapsamadığından, bu COP ile ilgili birçok hayal kırıklığı beyanı yapılmıştır. Ancak bu, Paris anlaşmasında bir taahhüt olan 2 santigrat derece hedefine karşı bağlayıcı olmayan bir karar olurdu. Bardağın yarısı dolu bir adam olabilirim, ancak IPCC’nin bu yüzyıl için her zamanki gibi sıcaklık değişimi tahminlerinin 7 santigrat dereceye kadar çıktığını hatırlıyorum. Paris NDC’lerinde 3 santigrat dereceydi. Ve şimdi, ABD dahil olmak üzere ülkeler tarafından yapılan yeni taahhütler ve Montreal Protokolü’ndeki Kigali değişiklikleri ile 2,5 dereceden bahsediyoruz. 2,5 derecenin 1,5’ten çok uzak olduğunu kabul ediyorum, ancak aynı zamanda olduğumuz yerden çok uzak.

GAZETE: Biz ilerledikçe gidişatın iyileşmeye devam edeceğinden nispeten emin misiniz?

– “Görece kesin” demezdim ama kesinlikle umutluyum. Diğer büyük katkı sağlayan Çin, ABD ve Avrupa Birliği’ndeki siyasi gelişmelere bağlı ama nereye gittiklerini biliyoruz. Çin büyük bir soru işareti. Bekleyip görmeliyiz. Amerika Birleşik Devletleri de bir soru işareti çünkü Demokrat ve Cumhuriyetçi yönetimler ve Kongreler arasında gidip geliyoruz, bu da dünyanın diğer ülkelerini çıldırtıyor. Rusya da çok büyük bir yayıcı, ancak endişelenecek başka şeyleri olduğu için kendisini neredeyse tartışmalardan uzaklaştırdı.