İnsanlık tarihli Birinci Bilgisayar Programcısının Kim Olduğunu duyar duymaz Çok Şaşıracaksınız!

Mustafa

New member
Augusta Ada Byron, 10 Aralık 1815’te Londra’da doğdu. Şair Lord Byron ve matematikçi Annabella Milbanke’nin kızıydı. Lord Byron epey âlâ bir baba değildi, sık sık kendini öldürmekten bahsediyordu. Byron eşini de öldürmekle tehdit etmeye başlayınca, Annabella Ada’yı da yanına alıp kaçtı. 1816 yılının Şubat ayında çift yasal olarak boşandı. Lord Byron, o yılın Nisan ayında İngiltere’den ayrıldı ve tekrar geri dönmedi. Biz de bu yazımızda Ada Byron’dan bahsediyoruz.


Kaynak: https://historyofyesterday.com/the-fi…

Ada’nın annesi Annabella, kendi kendini yetiştirmiş parlak bir matematikçiydi.


Lord Byron bu yüzden onunla sık sık dalga geçerdi ve ona ‘paralelkenarların prensesi’ sıkıntısı. Ada çabucak hemen dokuz yaşındayken babası öldü. Her ne kadar o babasını hiç tanımamış olsa da, Annabella Ada’nın Lord Byron’ın akıl hastalığından muzdarip olacağından korkuyordu. Annabella, Ada’yı matematik ve fizikî bilimlere yönlendirerek bunu engellemeyi umuyordu. Serveti niçiniyle Annabella, beraberinde kızı için özel öğretmenler de tutabiliyordu.


Ada, William Frend tarafınca beşeri bilimlerde ve aile tabipleri tarafınca tıpta eğitildi.


Ayrıyeten Kraliyet Astronomi Topluluğuna kabul edilen birinci bayanlardan biri olan Mary Somerville tarafınca da eğitim gördü. Gelecekte Ada, Somerville’in de sayesinde uçan makineler ve tekneler tasarlayacaktı. Annabella sayısız toplumsal problemle derinden ilgilenen bir hayırseverdi. Genç Ada, köleliğin dehşetini annesinden duymuştu, zira Annabella sıkı bir biçimde kölelik zıddıydı. Kendisi ayrıyeten servetinin bir kısmını köleleştirilmiş insanlara yardım etmeye adamıştır.


Ada babasını asla tanımamış olsa da, Lord Byron’ın Ada üzerinde büyük bir tesiri olmuştur.


Nisan 1816’da İngiltere’den ayrıldıktan daha sonra Byron, Cenevre Gölü’nde bir villa kiraladı. Arkadaşlarını onunla kalmaya davet etti. Yeni evli çift Mary ve Percy Shelley 1816 yazında burayı ziyarete geldiler. Mary villada kaldığı mühlet boyunca başyapıtı Frankenstein’ı yazmıştır. Ada, 19 yaşındayken, kendisinden on yaş büyük bir adam olan William King-Noel ile evlendi. Çiftin üç çocuğu oldu. Ada babasına ilgi duymaktan vazgeçmemiş olacak ki iki oğlunun ismini ‘Byron’ ve ‘Gordon’ koydu. Kızının ismi ise Anne idi. Ada ayrıyeten bilhassa öldükten daha sonra babasının yanına gömülmeyi talep etti.


Ada’nın parlak zekasının fark edilmesi hayli sürmedi.


1842’de kendisine ulaşıldı ve Charles Babbage’ın analitik makinesinin uygulamaları hakkında Fransızca bir makaleyi çeviri etmesi ve açıklama yapması istendi. Ada’nın bu makaleye dayanarak yazdığı notlar, özgün metinden üç kat daha uzundu. Ada açıklamalarında, kimilerinin dünyadaki birinci bilgisayar programı olarak kabul ettiği kimi şeyleri yazdı. Analitik makinenin yürütmesi gereken bir algoritma yazmıştı.


Ada, bir gün bilgisayarların matematik hesaplamalarından daha fazlası için faydalı olacağını fark eden birinci kişi olabilir.


‘Bilgisayar’ sözü ‘hesaplayan şey/bilgiyi sayan şey’ manasına gelir. Charles Babbage ve başka çağdaş matematikçiler, bilgisayarların matematik için ne manaya gelebileceğiyle ilgileniyorlardı ve bilhassa bu alana odaklanıyorlardı. Charles Babbage analitik makinesini (yukarı fotoğraftaki makine) tamamlayamadan öldü. Tüm araştırmaları teoriden ileriye gidemedi. Ada ise çabucak hemen 36 yaşındayken rahîm kanserinden öldü. Her ikisi de bilgisayar biliminin temellerine yaptığı katkılardan ötürü tarihçiler tarafınca övülmektedir.

Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!