Ne giyiyorsan onu neden giyiyorsun – Bilim Gazetesi

Mustafa

New member
Her insan hayatı boyunca en az 29.000 kez giyinirken, ampirik bilim, imajımızı şekillendirmeye yardımcı olan günlük kıyafetleri neden seçtiğimize çok az dikkat etti.

Massachusetts General Hospital ve London College of Fashion, University of the Arts’taki araştırmacılar, türünün ilk çalışmalarından birinde, giyim seçimlerindeki temel faktörleri ortaya çıkarmak için moda estetiğini araştırdılar. Çalışma Ampirical Studies of the Arts dergisinde yayınlandı.

Yazarlardan Nancy, “Tercih, resimden müziğe kadar çok çeşitli sanat ve estetik alanlarında çağlar boyunca incelenmiştir, ancak neredeyse hiç tartışmasız bir şekilde sosyal bir deneyim ve kendini ifade etme biçimi olan moda bağlamında incelenmiştir” diyor. Etcoff, MGH ve Bilim Tıp Okulu’nda Estetik ve İyi Olma Programının yöneticisidir.

“Araştırmamızda moda estetiğinin ampirik olarak incelenip incelenemeyeceğini sorduk ve sadece keşfedilebileceğini değil, aynı zamanda insanlara günlük giyim tercihlerinde rehberlik eden faktörlerin daha iyi anlaşılmasına da kapı açıyor. Bu bilgi, giyim tasarımcıları ve pazarlamacıları için olduğu kadar, estetik zevkleri ve duyarlılıkları ile daha iyi temas kurarak tüketicilerin kendileri için de değerlidir.”

Araştırma ekibinin Birleşik Krallık’ta 307 kadın ve 191 erkekle yaptığı çevrimiçi anketten, dört tür giyim stilinde yeni bir tercih yapısı ortaya çıktı: gerekli, rahat, kadınsıVe modaya uygun. Daha ileri analiz, bu stillerin her birindeki tercihlerin, çalışma katılımcılarının renk tercihleri ve kendileri tarafından bildirilen özellikleri (örn. kişilik) ile ilişkili olduğunu buldu.

Daha spesifik olarak, feminen kıyafetleri (elbiseler ve etekler gibi) seven ve sahiplenenlerin öne çıkan renk tercihleri leylak, menekşe, pembe, turkuaz ve koyu kırmızıdan oluşuyordu. Temel kıyafetleri (ör. gömlek ve ceket) giyen kişiler için lacivert, mavi ve kahverengi tercih edilen renklerdi.

Buna ek olarak, çalışma, kadınsı giysilere eğilimi olan kişilerin yüksek düzeyde moda liderliği sergilediğini, iyi giyinmenin önemini takdir ettiğini ve davranışsal ölçekte daha fazla şefkat gösterme eğiliminde olduğunu gösterdi.

Öte yandan, temel kıyafetleri seven ve bunlara sahip olan bireyler sosyal olma eğilimindeydiler ve duygusal istikrar ve daha yüksek enerji sergilediler.

Rahat giysiler giyenler (ör. kapüşonlular, eşofmanlar, eşofmanlar) aynı zamanda moda liderliği ve ilgisiyle tanımlanırken, zevkleri modaya uygun eşyalara (ör. kaba pamuklu tulumlar, polo tişörtler, kazanlı takımlar) uyanlar genç olma eğilimindeydiler ve görsel sanatlar

London College of Fashion/UAL’den baş yazar Young-Jin Hur, “Kişi modanın estetiğini ne kadar çok bilir ve takdir ederse, giydiklerine ve giysilere bakarken onları neyin heyecanlandırdığına o kadar çok dikkat edecekler” dedi.

“Estetik deneyimler sağlıkla bağlantılı göründüğü için, bulgularımız bunun kullanıcının özgüvenini nasıl etkileyebileceği konusunda önemli bir yorum sağlayabilir.”

“Survival of the Prettiest: The Science of Beauty” kitabının yazarı Etcoff, ekibinin araştırmasının, giysi dokuları ve kalıpları ile değişimi yönlendiren dürtüler gibi moda davranışları ve tercihleri etrafında heyecan verici yeni bir keşif gövdesine kapı açtığına inanıyor. multi-milyar dolarlık giyim alanında.

“Her birimiz giyime çok para harcıyoruz” dedi ve “işimiz aracılığıyla yapmaya çalıştığımız şey, daha iyi görünmek ve kişiliğimizi tamamlamak için verdiğimiz kararları daha eksiksiz bir şekilde bilgilendirmek.”

Bu çalışma için veri toplama, LCF/UAL Moda İşletme Okulu’ndaki Moda İşletme Araştırması tarafından finanse edilmiştir.