ömrümüze Ansızın Giriş Yapan Teknoloji Sanal Gerçeklik Hakkında 11 Bilgi

Mustafa

New member
Oyunlarda, sinemalarda ve farklı biçimlerde karşımıza çıkan sanal gerçeklik hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik!

Hazırsanız başlayalım!


1. Çeşitli bilgisayar yazılımları ile oluşturulan simüle ortamlar olarak tanımlayabileceğimiz sanal gerçeklik, kullanıcının özel bir tecrübe yaşamasını gayeler.


Yepyeni ismi “Virtual Reality” olan bu sanal ortam sağlayıcı, çeşitli araçlar ile üç boyutlu dünyalarla etkileşim yaşanılmasını sağlar.


2. Sanal gerçeklik araçları ile görme başta olmak üzere dokunma, duyma üzere duyuların harekete geçirilmesi hedeflenir.


Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik ile karıştırılmamalıdır. Artırılmış gerçeklik gerçek bir yerde yapay simülasyonların kullanılmasıdır. Sanal gerçeklikte ise yapay bir ortamda gerçek bireyler farklı tecrübeler yaşar.


3. Sanal gerçeklik bilgisayarların haricinde oyun konsolları ile de gerçekleşebiliyor.


srv.onedio.com

Oyun oynarken, bir şeyler izlerken sanal gerçeklik tecrübesini yaşamak için sanal gerçeklik gözlükleri, kulaklıkları ve oyun kollarını araştırabilirsin.


4. Sanal gerçeklik gözlüğü tıpkı standart bir gözlük mantığında gözleri kapatacak biçimde takılır.


Sabit kalması için destekleyici bir bandı da bulunan gözlükler, hareketleri algılayarak baş hareket ettikçe imajların de buna uygun biçimde değişmesini sağlar.


5. Bilgisayarını ve ona bağlayacağın sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak sanal gerçeklik içeriklerini ya da uygulamalarını deneyimleyebilirsin.


srv.onedio.com

Oyun oynarken adeta oyunun içerisinde bir karaktermiş üzere hissetmek, macera dolu kısımları adeta yaşamak istiyorsan sanal gerçeklik araçlarını oyun konsolunda kullanabilirsin.


6. Geçmiş ile günümüz içinde kullanılan aygıtlar içindeki temel farklılık, geçmişte kullanılan aygıtların tasarım olarak konforsuz, kullanışsız ve karmaşık olmaları.


Olağan maliyetleri de unutmamak gerekir. Günümüzde ise VR aygıtların boyutları ufaldı ve daha kullanılabilir bir hal aldı. Fiyat ise kullanılan modüllerin ve süratle gelişen teknolojinin kolay ulaşılabilir olmasından dolayı makul bir aralığa ulaştı.


7. Sanal gerçeklik aygıtları her bir göz için bir yahut iki ekranla gönderilen iki yayını kullanır. Ayrıyeten göz ile yayın aygıtı ortasına yerleştirilen lensler de bulunmaktadır.


Bu niçinle sanal gerçeklik aygıtları yaygın olarak sanal gerçeklik gözlüğü olarak anılmaktadırlar. Kimi özel durumlarda bu lensler, kullanıcılar içinde değişen göz ahenk parametreleriyle birlikte değişebilir.


8. Endüstriyel üretim bölümü 18. yüzyıldan bu yana uzun bir yol kat etti. Ve şu an için 4. sanayi ihtilalinin içerisinde yer alan kesimde ileride daha büyük bir evrimsel sıçrama nazaranceğiz


Endüstriyel üreticiler bu potansiyel uygulamanın geniş bir gereksinim aralığını giderebileceğini düşünüyor.


9. Sanal gerçeklik teknolojisinde uygulamaların birden fazla oyun sanayisi için geliştirilmiş olsa da gerçek dünyadaki uygulamaları da bu ilerlemeden yararlanıyor.


Örneğin mimarlık sanayisinde birden fazla firma inşaat projelerinde yapıları göstermek için hala çizimler ve maket modeller kullanıyor.


10. Günümüzde artık binlerce fabrika çalışanı sanal gerçeklik aygıtlarıyla eğitim alıyor.


Zira VR uygulamaları çalışanlara fabrika süreçlerini hakikat bir biçimde simüle ederek sınırsız bir alan sunuyor. Bu uygulama ile lojistik, IT (Bilişim teknolojisi) sistemleri, tamiratlar, montaj süreçleri emekçilere büsbütün ikinci bir şahıstan bağımsız olarak kullanabilecekleri seviyeye kadar adım adım öğretiliyor.


11. Bölümde gerçekleşen ve gerçekleşmesi planlanan uygulamalar göz önüne alındığında sanal gerçeklik teknolojisinin gelecekte endüstriyel üretim alanında yaygın olarak kullanılacağı öngörülüyor.


Kitlesel tüketicilerce yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan sanal gerçeklik gözlüklerine gelecekte, fabrika çalışanlarının gözünde de sıkça rastlamak mümkün olacak üzere görünüyor.


Q, dijital zekası yardımıyla ömrünü kolaylaştırmak için sana özel akıllı tahliller sunuyor.


Q’yu yakından tanımak için tıkla!