Kaç yılda terfi alınır ?

Kaan

New member
Kaç Yılda Terfi Alınır? Bir Aşk Hikayesi Gibi!

Herkese merhaba! Bugün hepimizin en çok merak ettiği sorulardan birini eğlenceli bir şekilde ele alacağız: Kaç yılda terfi alınır? Hepimiz bir gün şef, müdür ya da belki CEO olmak için çırpınıyoruz. Ama bu terfi olayının tam olarak nasıl ve ne zaman gerçekleşeceğini kestirmek o kadar da kolay değil, değil mi? Bu yazıyı yazarken, erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı yaklaşımlarını mizahi bir dille harmanlayarak, terfi sürecini ele alacağım.

Hadi, biraz gülüp, biraz da düşleyelim. Belki bir gün biz de o yükselme basamağını ilk sıralarda görebiliriz!

Erkekler ve Terfi: Stratejiyle Yükselmek!

Erkekler, terfi almayı genellikle bir oyun gibi görür. Ve oyun demek, strateji demektir! Bir erkek, "Terfi almak bir süreç değil, bir savaş!" diyerek işe koyulacaktır. Tabii bu savaşta en güçlü silahları da, "çözüm odaklı düşünme" becerileri olacaktır. Yani erkekler için terfi almak, sadece patronu "hoşnut etmek" değil, bir tür stratejik oyun oynama sanatı gibidir.

Mesela, ofisteki durumu çok net bir şekilde çözmeye odaklanırlar. Eğer patronun morali bozulmuşsa, hemen bir çözüm önerisiyle gelirler: "Bu sorunu şunlarla çözebiliriz!" Ama tabii bu çözüm önerisi, mümkünse kendi terfi şanslarını arttıracak şekilde olmalıdır! “Hadi bir toplantı yapalım, patronun içini açalım, sonra da ona harika fikirlerimizi sunalım!” Erkeğin kafasında, terfi almak için yapması gereken ilk şey, her zaman *daha fazla çalışmak ve doğru zamanda doğru çözümü bulmak*tır.

Tabii ki, her şeyin temeli "strateji" olduğu için, terfi süreci bir satranç oyunu gibi düşünülür. Patronu da, rakibi de, her bir adımda ne yapacağı planlanır. Yani terfi almak, bazen "bir adım geri, iki adım ileri" stratejisinin en iyi şekilde uygulanması demek!

Kadınlar ve Terfi: İlişkiler ve Empatiyle Yükselmek!

Kadınlar ise terfi almayı bazen bir ilişki kurma süreci olarak görürler. Yani terfi, sadece "işin doğru yapılması" değil, aynı zamanda ofisteki insanlarla olan ilişkilerin güçlü olmasıdır. Çünkü kadınlar, bir ortamda sadece işin değil, aynı zamanda ruh halinin de farkındadır. "Patronum bugün kahve içmeden hiçbir şey yapamayacak, bir şekilde ona yardımcı olmam gerek!" Bunu duyduğunuzda şaşırmayın, çünkü kadınlar terfi almak için bazen "çözüm" değil, "empati" stratejisini kullanır!

Bir kadının terfi almak için yaptığı şey, patronla gülümsemek, bazen onun sıradan bir gününe renk katmak ve yalnızca işinle değil, onunla da ilgilenmektir. İlişkiler ve empati, kadınlar için terfiye giden yolda önemli unsurlar arasında yer alır. Yani bir kadının terfi almak için yaptığı şey, sadece iyi bir çalışan olmak değil, aynı zamanda çalışma ortamındaki herkesin mutlu ve motive olmasını sağlamak da olabilir.

Ve tabii bir kadın, patronunun da insan olduğunu unutmadan yaklaşır. Patronun eşiyle tartıştığını, çocuklarının okulda sorun yaşadığını bilir. O yüzden ona biraz daha anlayış gösterir. Çünkü terfi sadece işin değil, duygusal zekânın da bir testidir. “Bugün patron biraz gergin. Belki ona bir çikolata hediye ederim, gününü güzelleştiririm. Sonra da işini kolaylaştırırım!"

Erkek ve Kadın Yaklaşımlarının Mizahi Bir Karşılaştırması!

Erkeklerin terfi sürecine yaklaşımı, biraz “işe odaklan, sonuçları göster” şeklindeyken, kadınlar terfi sürecini daha çok “kendi duygusal zekanı kullan, başkalarıyla bağ kur” şeklinde ele alırlar. Erkeklerin "fikir sunma" aşamaları, genellikle grafikler, veriler ve olgularla doludur. Kadınlar ise terfi almak için bazen "bir çay saati" düzenlerler ve her şeyin duygusal yönünü anlamaya çalışırlar.

Bir erkek terfi almak için şöyle düşünüyor olabilir: "Bir proje teslim ettim, o zaman terfi almak için beni göreceksin patron!" Kadın ise: "Oof, patronun bugün üzgündü. Bir ara onunla sohbet edip, hem onun ruh halini iyileştireyim hem de iş konuşayım!" Aradaki fark, iş yapma biçimlerinin tamamen farklı olmasıdır. Ama bu fark, aslında her iki yaklaşımın da önemli ve değerli olduğu bir noktada buluşur.

Forumda Tartışmayı Başlatmak: Ne Zaman Terfi Alıyorsunuz?

Peki, sizin gözünüzde terfi almak ne demek? Terfi almak için "strateji" mi izlersiniz, yoksa "ilişkiler" mi kurarsınız? Hangi yaklaşım daha etkili? "Terfi almak sadece bir iş meselesi mi, yoksa bir duygusal bağ kurma süreci mi?" diye düşünmeden edemiyorum. Bu yazı biraz eğlenceli olsa da, hepimizin bu konuda farklı tecrübeleri olduğunu biliyorum. Gelin, hep birlikte paylaşalım!

Hadi, terfi süreci üzerine ne düşündüğünüzü yazın. Hem erkeklerin hem de kadınların bakış açılarını keyifle tartışalım!